Keuzeheer

Vandaag, 7 november, was de slavendrijver er weer. Trainer Max was druk met andere dingen; vandaar. Moet toch niet te vaak gebeuren! Gelukkig viel het dit keer mee, al moesten wij wel een tijdje instructie ontvangen op een kruispunt van harde koude winden.
Later maakten lange tempostukken door het open veld ons weerbaar voor de aanstaande Zevenheuvelenloop. Na de wat kabbelende Generale van een week geleden was dit een welkome hardheidstraining.
Wat opviel, was dat slavendrijver Henk niet voorop liep. Hij liep meer ‘langs’. Langs de linies wel te verstaan. Het leek wel of hij de manschappen aan het inspecteren was, als een soort veldheer. Niemand begreep er wat van. Pas tijdens de brunch kwam de aap uit de mouw. De veldheer bleek een keuzeheer, die mij ogenblik deed denken aan Karel Lotsy. Deze even omstreden als legendarische figuur was heel lang voorzitter van de keuzecommissie van de KNVB. In de tijd dat er nog geen bondscoaches waren bepaalde deze commissie de opstelling van het Nederlands elftal. Pas in 1957, toen Elek Schwartz de eerste bondscoach van de KNVB werd, hield die commissie er mee op.
Ofschoon de keuzecommissie uit drie mannen bestond, was het voor iedereen duidelijk dat er maar één de baas was: Karel Lotsy. Daarom werd hij onder journalisten ook wel ‘keuzeheer’ genoemd. Karel Lotsy was zo ongeveer de uitvinder van de mental training en gevreesd om zijn donderpreken in de rust. Dat hij van nog veel meer dingen de baas was, was geweest of werd, weten niet zoveel mensen meer. Ik noem de Koninklijke HFC, drie Olympische equipes van voor en na de oorlog en de Nederlandse Sportfederatie. Eigenlijk was Karel Lotsy een soort alleenheerser in de sportwereld.
Naar verluidt heeft Henk Albers een studie van deze keuzeheer gemaakt. Henk is nu ook keuzeheer, zelfverklaard, dat wel, maar toch. Hij is keuzeheer van het gecombineerde bedrijventeam van het Seven Hills Running Team en de Seven Hills Runners Club. Dat moet de hoofdprijs halen bij de Zevenheuvelenloop. Afgelopen zondag maakte Henk het team bekend. Hij deed dit op kalme doch strenge toon. Hem was duidelijk aan te zien dat hij geen tegenspraak duldde. Die kreeg hij dan ook niet, al was na afloop het gemor niet van de lucht.
Intussen is de ster van Henk, net als die van Karel Lotsy, tot grote hoogte gestegen. Hij is, is geweest of wordt nog de baas van zowat alles wat met Nijmegen Loopstad te maken heeft. Ik noem de Seven Hills Runners Club, het Seven Hills Running Team en het bedrijventeam van die twee. Ik ben blij dat ik tot de uitverkorenen behoor!
Kees de Ruwe