Jan Konijnenburg

Gezond blijven werkt beter

Sinds mei 2019 werk ik voor De Bedrijfspoli, een regionale, gecertificeerde arbodienst uit Nijmegen. De Bedrijfspoli staat voor medewerkerkracht, waarbij werken aan je eigen gezondheid en toegevoegde waarde voor je werkgever ontwikkelen centraal staan. Medewerkers nemen hier verantwoordelijkheid in, en werkgevers ondersteunen dit met goede arbeidsomstandigheden en faciliteiten om de medewerkerkracht te verhogen. Als arbodienst ondersteunen en adviseren we hierbij.

Zelf ben ik in 2000 in het vakgebied arbeid en gezond terecht gekomen. In mijn toenmalige baan in de revalidatie merkte ik dat arbeid een belangrijke rol speelt in gezond blijven en weer gezond worden. Temeer omdat ik voorafgaande aan geneeskunde eerst Bewegingswetenschappen (onderdeel van Gezondheidswetenschappen) studeerde was daarmee de cirkel wel zo’n beetje rond.

Verzuim is een organisatieprobleem dat soms veroorzaakt wordt door ziekte. Vorig jaar ben ik gestart als senior bedrijfsarts voor De Bedrijfspoli. Deze Arbodienst onderscheidt zich door klanten niet alleen te willen helpen met de vraag maar ook breder te kijken naar het eventuele probleem erachter. Hiermee werken we samen aan bewustwording bij diegenen die eigenaar zijn van inzetbaarheid voor nu en in de toekomst. Mijn rol is naast werken in de praktijk ook meedenken met de organisatie in verbetering van kwalitatieve bedrijfsgeneeskundige zorg en preventie.

Naast mijn werk voor de Bedrijfspoli ben ik 2 dagen per week werkzaam voor de 1e lijn opleiding voor bedrijfsartsen van de Radboud (SGBO).